Woon jij in een hardwaterregio? Het antwoord op die vraag is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig kunnen wij je daarbij helpen. Benieuwd hoe het gesteld is met de hardheid van het water in jouw regio? Lees dan snel verder!
De hardheid van het water kan verschillen per regio en zelfs per stad of gemeente. Zo profiteren enkele Limburgse gemeentes van zeer zacht water, terwijl een groot deel van Vlaanderen te kampen heeft met middelhard tot hard water. Op sommige plaatsen is er zelfs zeer hard water terug te vinden, van meer dan 45 graden. Water dat (erg) hard is, zal zorgen voor meer kalk in je leidingen, waardoor je toestellen sneller verslijten. Een waterontharder is hier dan ook sterk aangeraden.
Om te weten of en wat voor waterontharding geschikt is voor jouw water, is het erg belangrijk om te weten hoe hard het water precies is. De kaart hieronder, van de Vlaamse Milieu Maatschappij of de VMM, kan daar al een eerste antwoord op geven. Wil je liever zeker zijn van je stuk? Dan voeren wij graag een wateranalyse uit bij je thuis!
Franse vs Duitse graden
De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in Franse graden. Zo wordt water bijvoorbeeld zacht genoemd, als het onder de 15°F is. Water boven de 45°F is dan weer zeer hard water. Zie je een hardheidsindicatie staan, uitgedrukt in °D? Geen paniek! Dit noemt men Duitse graden, een eenheid die men bijvoorbeeld in Nederland vaker gebruikt. Gelukkig kan je, met behulp van een eenvoudige rekensom, gemakkelijk wisselen tussen de twee eenheden. 1°F komt namelijk overeen met 0,56°D.
Zo, hopelijk heb je nu al een duidelijker antwoord op de vraag “woon jij in een hardwaterregio?”. Meer weten over de hardheid van het water bij jouw thuis? Neem dan snel contact op met één van onze specialisten, en we helpen je graag verder!